Reading Comprehension Practice Set 11

Advertisement

Hi Aspirants, 
 
Reading Comprehension Practice Set : Reading Comprehension is an integral part of English Section for all Government and Banking Exams like IBPS PO, SBI PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB and LIC. Here you can find  reading comprehension questions on daily basis with solution based on previous year pattern. You all can go through it and practice as much as you can. Practice is the key to success.

Practice more English Reading Comprehension Sets – Click Here

Download Study Material for Bank Exam – Click Here

Download NCERT Book Pdf in Hindi & English All Subject  – Click Here

 

Reading Comprehension Practice Set 11

WWW.RESULTADDA.IN

Passage 

The development of nationalism in the third world countries, as is well known, followed a very different trajectory from that in the advanced capitalist countries. In the latter it was a part of the process of the emergence of the bourgeois order in opposition of feudalism, while in the former it was a part of the anti-colonial struggle. The impact of colonialism, though it differed across countries, had on the whole been in the direction of transcending localism and unifying supra-local economic structures through the introduction of market relations. The struggle against colonialism, consequently, took the form of a national struggle in each instance in which people belonging to different tribes or linguistic communities participated. And the colonial power in each instance attempted to break this emerging national unity by splitting people. The modus operandi of this splitting was not just through political manipulation as happened for instance in Angola, South Africa and a host of other countries; an important part of this modus operandi was through the nurturing of a historiography that just denied the existence of any overarching national consciousness. The national struggle, the national movement were given a tribal or religious character, they were portrayed as being no more than the movement of the dominant tribe or the dominant religious group for the achievement of narrow sectional ends. But the important point in this colonialism, while, on the one hand, it objectively created the condition for the coming into being of a national consciousness at a supra-tribal, supra-local and supra-religious level, on the other hand it sought deliberately to subvert this very consciousness by using the same forces which it has objectively undermined.

Questions based on Passage

1. Which of the following was the advantage of struggle against colonialism?

(a) Tribal groups held their separate identity throughout the struggle.

(b) Communities got divided on the basis of religion and language.

(c) Backwardness of tribal was eradicated.

(d) Awareness beyond linguistic and religious identity was generated.

(e) None of these

2. How did colonial power react to topple the anti-colonial structure?

(a) by splitting people on the basis of their financial positions

(b) by using tempting economic strategies

(c) by creating linguistic, tribal and religious divides

(d) by instigating tribals against anti-communal forces.

(e) None of these

3. The author has given the example of Angola, South Africa, etc in order to

(a) bring out the similarity of tactics used by the rulers of colonies to divide the natives

(b) emphasize how nationalism has become almost extinct and capitalism has borne roots

(c) support the argument that feudalism was opposed by people in underdeveloped countries also

(d) lay stress on the fact that tribals in those countries were divided on account of language

(e) None of these

4. What was the role of introduction of market relations in the process of economic integration?

(a) It had different impacts in all colonial exercises.

(b) It overthrew the capitalistic approach in the third world countries.

Advertisement

(c) It advocated importance of localism and restricted economic growth.

(d) It broke the shackles of localism and helped unify the economic structures.

(e) None of these

5. How did nationalism originate in the third world countries?

(a) as a struggle against feudalism

(b) as vehement opposition to colonialism

(c) to advocate capitalistic movement

(d) to strengthen localism

(e) None of these

6. What was the motive of colonial powers in writing a distorted history?

(a) to emphasis he existence of domination by one tribe over other weaker tribes

(b) to make people aware of and to integrate on the basis of their rich cultural heritage

(c) to make people aware of their glorious religion and widely used language

(d) to give an impression to general people that there was no national consciousness and to prevent them from being united

(e) None of these

7. Which of the following statements is definitely true in the context of the passage?

(A) Colonialism internally helped awakening nationalism among people of different tribes, religions, etc.

(B) Advanced capitalist countries had nurtured nationalism as an opposition to feudalism.

(C) The national struggle was not successful because the colonial powers succeeded in dividing the people.

(a) A and B only

(b) B and C only

(c) A only

(d) B only

(e) C only

8. From the content of the passage it appears that the author is

(a) a vehement critic of anti-feudalism

(b) a staunch follower of capitalistic pattern

(c) an impartial commentator of historical and political events

(d) a person holding colonialism in high esteem

(e) a historian with view coloured in favour of nationalism

9. The colonial powers tried to camouflage national movement and to show it as only

(a) a historical fact having ancient roots

(b) skirmish led by a dominating tribe or a religious group with selfish motive

(c) dominance of narrow sectional ends over national goals

(d) survival of the fittest in the struggle against colonialism

(e) None of these

Join Our Telegram Channel : Click Here
Join Our Whats App Group : Click Here
Like us on Face Book : Click Here
Follow us on Twitter : Click Here
 

Directions (Q. 10-12): Choose the word which is most SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

10. TRAJECTORY

(a) result

(b) tradition

(c) path

(d) consequence

(e) precedence

11. TRANSCENDING

(a) widening

(b) reviving

(c) encompassing

(d) surpassing

(e) piloting

12. EMERGENCE

(a) renaissance

(b) onslaught

(c) imposition

(d) development

(e) rise Directions

(Q. 13-15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

13. SPLITTING

(a) severing

(b) uniting

(c) adding

(d) collecting

(e) assembling

14. NURTURING

(a) weakening

(b) cultivating

(c) demolishing

(d) fostering

(e) poisoning

15. SUBVERT

(a) conquer

(b) escalate

(c) create

(d) emanate

(e) strengthen

Practice more English Reading Comprehension Sets – Click Here

Download Study Material for Bank Exam – Click Here

Download NCERT Book Pdf in Hindi & English  – Click Here

“Share with your Friends” 

Answer Key

1. (d) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5. (b) 6. (d) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (c) 11. (d) 12. (e) 13. (b) 14. (c) 15. (e)

Practice more English Reading Comprehension Sets – Click Here

Download Study Material for Bank Exam – Click Here

Download NCERT Book Pdf in Hindi & English All Subject  – Click Here

 

 

 

 

 

 

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top