Reading Comprehension Practice Set 01

Hi Readers, 
Reading Comprehension Practice Set : Reading Comprehension is an integral part of English Section for all Government and Banking Exams like IBPS PO, SBI PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB and LIC. Here you can find  reading comprehension questions on daily basis with solution based on previous year pattern. You all can go through it and practice as much as you can. Practice is the key to success.

WWW.RESULTADDA.IN

Passage 30/01/2020

The happy man is the man who lives objectively, who has free affections and wide interests, who secures his happiness through these interests and affections and through the fact that they in turn make him an object of interest and affection to many others. To be the recipient of affection is a potent cause of happiness, but the man who demands affection is not the man upon whom it is bestowed. The man who receives affection is, speaking broadly, the man who gives it. But it is useless to attempt to give it as a calculation, in the way in which one might lend money at interest, for a calculated affection is not genuine and is not felt to be so by the recipient. What then can a man do who is unhappy because he is encased in self? So long as he continues to think about the causes of his unhappiness, he continues to be self-centered and therefore does not get outside it. It must be by genuine interest, not by simulated interests adopted merely as a medicine. Although this difficulty is real, there is nevertheless much that he can do if he has rightly diagnosed his trouble. If for example, his trouble is due to a sense of sin, conscious or unconscious, he can first persuade his conscious mind that he no reason to feel sinful, and then proceed, to plant this rational conviction in his unconscious mind, concerning himself meanwhile with some more or less neutral activity. If he succeeds in dispelling the sense of sin, it is possible that genuine objective interests will arise spontaneously. If his trouble is self-pity, he can deal with it in the same manner after first persuading himself that there is nothing extraordinarily unfortunate in his circumstances. If fear is his trouble, let him practice exercises designed to give courage. Courage has been recognized from time immemorial as an important virtue, and a great part of the training of boys and young men has been devoted to producing a type of character capable of fearlessness in battle. But moral courage and intellectual courage have been much less studied. They also, however, have their technique. Admit to yourself every day at least one painful truth, you will find it quite useful. Teach yourself to feel that life would still be worth living even if you were not, as of course you are, immeasurably superior to all your friends in virtue and in intelligence. Exercises of this sort prolonged through several years will at last enable doing, free you from the empire of fear over a very large field.

Questions based on Passage

1. According to the passage, calculated affection

(a) appears to be false and fabricated

(b) makes other person to love you

(c) turns into permanent affection over a period of time

(d) leads to self-pity

(e) gives a feeling of courage

2. Who according to the passage is the happy man?

(a) Who is encased in self

(b) Who has free affection and wide interests

(c) Who is free from worldly passions

(d) Who has externally centred passions

(e) None of these

3. Which of the following statements is NOT TRUE in the context of the passage?

(a) The happy man has wide interests.

(b) Courage has been recognized as an important virtue.

(c) Unhappy man is encased in self.

(d) A man who suffers from the sense of sin must tell himself that he has no reason to be sinful.

(e) Issue of intellectual courage has been extensively studied.

4. Which of the following virtues, according to the passage, has been recognized for long as an important virtue?
(a) Patriotism

(b) Sacrifice
(c) Courage

(d) Self-consciousness

(e) None of these

5. Which of the following words is SIMILAR in meaning of the word ‗bestowed‘ as used in the passage?

(a) Conferred

(b) Accommodated

(c) Trusted

(d) Withdrawn

(e) Directed

6. Which of the following, according to the passage, has not been studied much?

(a) Feeling of guilt and self-pity

(b) The state of mind of an unhappy man

(c) How to get absorbed in other interests

(d) Moral and intellectual courage

(e) None of these

7. What should a man do who is suffering from the feeling of self-pity?

(a) He should control his passions and emotions.

(b) He should persuade himself that everything is alright in his circumstances.

(c) He should seek affection from others.

(d) He should develop a feeling of fearlessness.

(e) He should consult an expert to diagnose his trouble.

8. What happens to a man who demands affection?

(a) His feelings are reciprocated by others.

(b) He tends to take a calculated risk.

(c) He becomes a victim of a vicious circle.

(d) He takes affection for granted from others.

(e) None of these

9. If a man is suffering from a sense of sin,

(a) he should invite opinion of others

(b) he should admit his sin at once

(c) he should consciously realize that he has no reason to feel sinful

(d) he should develop a fearless character

(e) he should develop an internal focus of control

10. Which of the following statements is TRUE in the context of the passage?

(a) All passions stem from unhappiness.

(b) The happy man lives subjectively.

(c) Any virtue has a dark side also.

(d) Ones feels happy if one receives affection.

(e) Any affection is always genuine.

11. Which of the following statements is SIMILAR in meaning to the word ‗flinching‘ as used in the passage?
(a) wincing

(b) convincing

(c) explaining

(d) providing
(e) debating
12. How can one get out of the vicious circle mentioned in the passage?

(a) By practicing skills of concentration

(b) By inculcating the habit of self absorption

(c) Being true to others and one‘s internal circumstances

(d) Admitting to oneself that others could be right

(e) None of these

13. Which of the following words is OPPOSITE in meaning of the word ‗dispelling‘ as used in the passage?

(a) giving

(b) accumulating

(c) receiving

(d) scattering

14. What according to the passage is the real cause of happiness?

(a) Material rewards and incentives received

(b) Critical analysis of the happy state of mind

(c) Affection received from others

(d) Calculated risk taken

(e) None of these

15. What happens when you think about the cause of your unhappiness?

(a) You try to introspect and look critically at yourself.

(b) You realize that life can be lived in different ways.

(c) You try to practice exercise designed to give coverage.

(d) You remain a self-centered person.

(e) None of these

 

 

“Share with your Friends” 

Answer Key- 30/01/2020

1. (a) 2. (b) 3. (e) 4. (c) 5. (a) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (d) 11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (c) 15. (d)

 

 

 

 

 

 

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top