Reading Comprehension Practice for SBI PO Set 49

Advertisement

Hi Aspirants, 

 
Reading Comprehension Practice for SBI PO set 49 : Reading Comprehension is an integral part of English Section for all Government and Banking Exams like IBPS PO, SBI PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB and LIC. Here you can find  reading comprehension questions on daily basis with solution based on previous year pattern. You all can go through it and practice as much as you can. Practice is the key to success.

Practice more English Reading Comprehension Sets – Click Here

Download Study Material for Bank Exam – Click Here

Download NCERT Book Pdf in Hindi & English All Subject  – Click Here

 

Check Your Knowledge, Improve Confidence – Attempt Free Quiz

Current Affairs Quiz- Click Here

Banking Awareness Quiz- Click Here

SSC GK Quiz – Click Here

Static GK Quiz for All Exams – Click Here

 

Reading Comprehension Practice for SBI PO Set 49

WWW.RESULTADDA.IN

Passage 

Delays of several months in the National rural Employment Guarantee Scheme (NREGS) wage payments and worksites where labourers have lost all hope of being paid at all have become the norm in many states. How are workers who exit on the margins of subsistence stopped to feed their families? Under the scheme, workers must be paid within 15 days, failing which they are entitled to compensation under the Payment of wages Act-up to rs.3, 000 per aggrieved worker. In reality, compensation is received in only a few isolated instances. It is often by officials that the main reason for the delay is the inability of banks and post offices to handle mass payments of NRGES wages. Though there is a grain of truth in this, as a diagnosis it is misleading. The ‗jam‘ in the banking system has been the result of the hasty switch to bank payments imposed by the central government against the recommendation of the central employment guarantee council, which advocated a gradual transition starting with village relatively close to the nearest bank.
However, delays are not confined solely to the banking system. Operational hurdles include implementing agencies taking more than fifteen days to issue payments orders, viewing of work measurement as a cumbersome process resulting in procrastination by the engineering staff and non-maintenance of muster rolls and job cards, etc. But behind these delays lies a deeper and deliberate ‗backlash‘ against the NRGES. with bank payments making it much harder to embezzle NREGS funds, the programme is seen as a headache by many government functionaries-the workload has remained without the ―inducements‖. Slowing down wage payments is a convenient way of sabotag ing the scheme because workers will desert

Advertisement
NREGS worksites.
The commonsense solution advocated by the government is to adopt the business correspondent model, Wherein bank agents will go villages to make cash payments and duly record them on handheld electronic devices. This solution is based on the wrong diagnosis that distance separating villages from banks is the main issue. In order to accelerate payments, clear timelines for every step of the payments process should be incorporated into the system as programme officers often have no data on delays and cannot exert due pressure to remedy the situation. Workers are both clueless and powerless with no provision for them to air their grievances and seek redress. in drought-affected areas, the system of piece rate work can be dispensed with, where work measurement is not completed within a week, and wages may be paid on the basis of attendance. Buffer funds can be provided to gram panchayats and post office to avoid bottlenecks in the flow of funds. partial advances could also be considered, provided wage payments are meticulously tracked. But failure to recognize problems and unwillingness to remedy them will remain major threats to the NREGS.

Questions based on Passage

1. Which of the following factors has not been responsible for untimely payments of NREGS wages?

(a) Communication delays between agencies implementing the schemes.

(b)Improver record keeping

(c) Behind-the –schedule release of payments by banks.

(d) Drought conditions prevalent in the country

(e) Delays in work measurement

2. What impact have late wage payments had on NREGS workers

(a) They cannot obtain employment till their dues are cleared.

(b) They have benefited from the compensation awarded to them

(c) They have been unable to provide for their families.

(d) They have been ostracized by their families, who depend on them for sustenance.

(e) None of these

3. Which of the following can be said about the National rural Employment Guarantee Scheme?

(a) Skilled engineers are not compensated under this scheme.

(b) The scheme should be implemented only in famine-prone areas.

(c) Employers have not compiled with all the requirements of the scheme.

(a) Only(a)

(b) only (c)

(c) Only (b) and (c)

(d) only (a) and (B)

(e) None of these

4. What has the outcome of disbursing NREGS wages through banks seen?

(a) Theft of funds by administration officials responsible for the scheme has reduced

(b) Increased workload for local government officials 

(c) Protests by workers who have to travel long distances to the nearest bank to claim their wages

(d) Time-consuming formalities have to be completed by workers

(e) None of these

5. Which of the following is/are NOT true in the context of the passage?

(a) Workers are reluctant to open bank accounts as branches are not conveniently located

(b) Local officials often delay wage payments in drought-prone areas to benefit workers.

(c) The government has not implemented every recommendation of the central Employment Guarantee Council

(a) Only (b)

(b) Only (a) and (b)

(c) Only (b) and (c)

(d) All (a), (b) and (c)

(e) None of these

Adda Quant Speed Booster Quiz Free: Click Here

6. Which of the following can be considered a deficiency in the NREGS?

(a) Lack of coordination among Programme Officers.

(b) Local officials are unaware of correct operational procedures

(c) Workers have no means of obtaining redress for untimely wage payments

(d) Disbursing wages through banks instead of readily accessible post offices

(e) The central employment guarantee council is reluctant to award compensation to workers

7. What solution has the author suggested to expedite NREGS wage payments?

(a) Empower the Central Employment Guarantee Council to monitor the NREGS

(b) Implement payment of wages in cash at all worksites

(c) Restrict the amount of funds to local government bodies in order to curb frauds

(d) Provide attendance records to workers so they have proof to claim their wages.

(e) None of these

8. What is the author‘s view about the government‘s solution to the problem of delayed wage payments?

(a) he agrees with it as workers will not have to bear the expense of travelling long distances to claim their wages

(b) He is not in favour of it as funds can be misappropriated by agents.

(c) He welcomes it as the time-consuming work measurements process will be done away with.

(d) he feels it does not address the core issues plaguing the scheme 

(e) He feels it will ensure a flawless implementation of the scheme.

9. According to the passage, which of the following has/have been the consequence(s) of delayed wage payments?

(a) Compensation to victimized workers has amounted to crores

(b) Banks will no longer be entrusted with remitting wages

(c) Regulations to ensure punctual wage payments have come into force

(a) None

(b) Only (a)

(c) Only (a) and (c)

(d) Only (a) and (b)

(e) Only (b) and (c)

10. Which of the following has the author attributed the delay in wage payments to?

(a) Embezzlement of funds by corrupt bank staff

(b) Lack of monitoring by the central Employment Guarantee Council

(c) An attempt to derail the NREGS by vested interests

(d) Overworked bank staff deliberately delay payments to protest against extra work

(e) Engineers efforts to work the NREGS because of low wages

Directions (Q.11-13): Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

11. DESERT


(a) betray

(b) escape

(c) barren

(d) abandon

(e) vacant

12. ISOLATED

(a) lonely

(b) separated

(C) detached

(d) hidden

(e) rare

13. CONFINED

(a) locked

(b) restricted

(c) detained

(d) captured

(e) imprisoned

Directions(Q.1-153):Choose the word/group of words which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

14. DELIBERATE

(a) unsteady

(b) abrupt

(c) mistake

(d) chosen

(e) accidental

15. CONVINIENT

(a) troublesome

(b) annoying

(c) appropriate

(d) easy

(e) distant

 

Check Your Knowledge, Improve Confidence – Attempt Free Quiz

Current Affairs Quiz- Click Here

Banking Awareness Quiz- Click Here

SSC GK Quiz – Click Here

Static GK Quiz for All Exams – Click Here

 

“Share with your Friends” 

Answer Key

1. (d) 2. (c) 3. (e) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (d) 8. (d) 9. (a) 10. (c) 11. (d) 12. (e) 13. (b) 14. (e) 15. (a)

Download Bank Exam Study material: Click Here

RBI Assistant Prelims 2020 Memory Based Paper Pdf Download Now : Click Here RBI Assistant Prelims 2020 Memory Based Paper Set 02 Pdf in Hindi & English : Click Here

Latest Banking Job with No of Post and Last Date : Click Here

All Sarkari Job with No of Post and Last Date : Click Here

Latest Police and Defence Jobs : Click Here

Download SBI Clerk Previous Year Paper : Click Here

Daily English Reading Comprehension Sets : Click Here

Download Study Material for Bank Exam : Click Here

Download NCERT Book Pdf in Hindi & English All Subject : Click Here

Check Your Knowledge, Improve Confidence – Attempt Free Quiz

Current Affairs Quiz- Click Here

Banking Awareness Quiz- Click Here

SSC GK Quiz – Click Here

Static GK Quiz for All Exams – Click Here

Download CTET Previous Year Papers PDF (2011-2019) & 21 Practice Sets: Click Here

Download NCERT Book Pdf in Hindi & English All Subject  – Click Here

UPPSC BEO Previous Year Solved Question Papers PDF Free : Click Here

UPSC Prelims Previous Year Question Papers PDF (2011-2019): Click Here

Disclaimer : The Examination Results / Marks published in this Website is only for the immediate Information to the Examinees an does not to be a constitute to be a Legal Document. While all efforts have been made to make the Information available on this Website as Authentic as possible. We are not responsible for any Inadvertent Error that may have crept in the Examination Results / Marks being published in this Website nad for any loss to anybody or anything caused by any Shortcoming, Defect or Inaccuracy of the Information on this Website.

For Any Feedback in this website contact us at [email protected]

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top