Reading Comprehension Practice for SBI PO Set 41

Hi Aspirants, 

Reading Comprehension Practice for SBI PO : Reading Comprehension is an integral part of English Section for all Government and Banking Exams like IBPS PO, SBI PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB and LIC. Here you can find  reading comprehension questions on daily basis with solution based on previous year pattern. You all can go through it and practice as much as you can. Practice is the key to success.

Practice more English Reading Comprehension Sets – Click Here

Download Study Material for Bank Exam – Click Here

Download NCERT Book Pdf in Hindi & English All Subject  – Click Here

 

Reading Comprehension Practice for SBI PO Set 41

WWW.RESULTADDA.IN

Passage 

Though the Cold War has ended, selective tactics are still continuing for ensuring the military and economic dominance of developed countries. Various types of technology denial regimes are still enforced which are now being mainly targeted against developing countries like India.
Today, we in India encounter twin problems. On one side, there is a large scale strengthening of our neighbours through supply of arms and clandestine support to their nuclear and missile programmes and on the other side, all efforts are being made to weaken our indigenous technology growth through control regimes and dumping of low-tech systems, accompanied with high commercial pitch in critical areas. Growth of indigenous technology and self-reliance are the only answer to the problem. Thus, in the environment around India, the number of missiles and nuclear powers are continuously increasing and destructive weapons continue to pile up around us, in spite of arms reduction treaties. To understand the implications of various types of warfare that may affect us, we need to take a quick look at the evolution of war weaponry and the types of warfare. I am highlighting this point for the reason that in less than a century we could see change in the nature of warfare and its effects on society. In early years of human history, it was mostly direct human warfare. During the twentieth century upto about 1990, the warfare are weapon driven. The weapons used were guns, tanks, aircraft, ships, submarines and the nuclear weapons deployed on land/sea/air and also reconnaissance spacecraft. Proliferation of conventional nuclear and biological weapons was at a peak owing to the competition between the superpowers.
The next phase, in a new form, has just started from 1990 onwards. The world has graduated into economic warfare. The means used in control of market forces through high technology. The participating nations, apart from the USA, are Japan, the UK, France, Germany, certain South-East Asian countries and a few others. The driving force is the generation of wealth with certain types of economic doctrine. The urgent issue we need to address collectively as a nation is, how do we handle the tactics of economic and military dominance in this new form coming from the backdoor? Today technology is the main driver of economic development at the national level. Therefore we have to develop indigenous technologies to enhance our competitive edge and to generate nation wealth in all segments of economy. Therefore, the need of the hour is arm India with technology.

Questions based on Passage

1. Why do certain countries use selective tactics against developing countries?

(a) To help developing countries gain military and economic independence

(b) To help developing countries govern themselves and be economically independent

(c) To ally with developing countries to dominate over other developed countries

(d) To curtail their domination over developing countries

(e) None of these

2. Which are the issues of great concern that India is facing at present, according to the passage?

(A) The supply of high-tech weaponry by other countries to India’s neighbours who are likely to use the same against India

(B) Other countries secretly helping India’s neighbours to strengthen their nuclear might

(C) Obstruction of India’s genuine efforts to develop its own nuclear technology.

(a) only A and B

(b) only B and C

(c) only A and C

(d) All A, B and C

(e) None of these

3. Enforcement of technology denial regimes by developed countries implies which of the following?

(a) Dominance of developing countries over developed ones

(b) Exploitation of developing nations by the mightier ones

(c) Targeting of developed countries by developing countries

(d) Sympathizing with underdeveloped countries

(e)None of these

4. The striking difference in warfare before and after 1990 was the shift from

(a) guns, tanks, etc to nuclear weapons

(b) ships and submarines to spacecraft

(c) weaponry to economic warfare

(d) economic forces to high technology driven warfare

(e) None of the above

5. Why according to the author, is it necessary to examine how weaponry and warfare have evolved?

(A) To understand their implications for us

(B) To learn the rapid changes that have taken place in weaponry and warfare.

(C) To master them and enable us to attack our enemies.

(a) All A, B and C

(b) A and B only

(c) A and C only

(d) B and C only

(e) None of these

6. According to the author, the most effective way to counter our major problems is to

(A) develop indigenous technologies

(B) compete with other countries in their warring tactics

(C) generate national wealth in all segments of economy.

(a) All A, B and C

(b) A and B only

(c) A and C only

(d) B and C only

(e) None of these

7. What, according to our author, is the solution to our problems in international field?

(A) Importing up-to-date technology and nuclear equipments from developed countries

(B) Developing our own in-house technology

(C) Eliminating dependence on developed countries

(a) only A and B

(b) only A and C

(c) only B and C

(d) All A, B and C only

(e) None of these

8. What is the general outcome of arms reduction treaties as a whole according to the author of the passage?

(a)They seem to have totally defunct

(b)They have achieved the desired outcome in most cases

(c)They have resulted in curbing the trade of destructive weapons (d)Piling up of weapons has significantly reduced due to such treaties

(e)None of these

9. What, according to the author, is the immediate problem to be collectively resolved by our country?

(a)To counter the dominance of developed countries through money and muscle power

(b)To eradicate poverty and become economically self reliant

(c)To control the exorbitant rate of population growth

(d)To develop indigenous technology to develop mightier weapons

(e)None of these


Directions(10-12): Choose the word which is most nearly the same in meaning as the word printed in bold as given in the passage

10. RECONNAISSANCE

(a) Investigation

(b) Reserved

(c) Recognizable

(d) Remedy

(e)Attack

11. PROLIFERATION

(a) Explosion

(b) Devastation

(c) Discomfiture

(d) Abundance

(e) Extraction

12. EVOLUTION

(a) Magnification

(b) Expansion

(c) Progression

(d) Modification

(e) Changing Directions

(13-15): Choose the word which is most nearly the opposite in meaning as the word printed in bold as given in the passage

13. INDIGENOUS

(a) Local

(b) Domestic

(c) Abroad

(d) Foreign

(e) Exported

14. DOMINANCE

(a) Aggression

(b) Submission

(c) Assertion

(d) Ignorance

(e) Lethargy

15. CONTINOUSLY

(a) Illegitimately

(b) Unconditionally

(c) Insensitively

(d) Uninterrupted

(e) Intermittently

Check Your Knowledge, Improve Confidence – Attempt Free Quiz

Current Affairs Quiz- Click Here

Banking Awareness Quiz- Click Here

SSC GK Quiz – Click Here

Static GK Quiz for All Exams – Click Here

“Share with your Friends” 

Answer Key

1. (e) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (c) 8. (a) 9. (e) 10. (a) 11. (d) 12. (c) 13. (d) 14. (b) 15. (e)

Join Our Telegram Channel : Click Here
Join Our Whats App Group : Click Here
Like us on Face Book : Click Here
Follow us on Twitter : Click Here
Follow us on Instagram : Click Here

Disclaimer : The Examination Results / Marks published in this Website is only for the immediate Information to the Examinees an does not to be a constitute to be a Legal Document. While all efforts have been made to make the Information available on this Website as Authentic as possible. We are not responsible for any Inadvertent Error that may have crept in the Examination Results / Marks being published in this Website nad for any loss to anybody or anything caused by any Shortcoming, Defect or Inaccuracy of the Information on this Website.

For Any Feedback in this website contact us at [email protected]

 

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top